Календар уписних активности за школску 2020/2021. годину

Након што следеће недеље ураде сва три теста у оквиру завршног испита, осмацима предстоји и низ активности за упис у жељену средњу школу. Тачан распоред активности можете погледати у наставку текста.

Упутство о полагању завршног испита

Ученицима осмог разреда сутра је последњи наставни дан, а након тога, следеће недеље од 23. до 25. јуна предстоји им полагање завршног испита. Завршни испит се полаже три дана – првог дана (среда, 23. јун) полаже се српски, односно матерњи језик, другог (четвртак, 24. јун) - математикa, а трећег (петак, 25. јун) - комбиновани тест. Важно је да се ученици упознају са правилима која треба поштовати током полагања завршног испита.

Дуално образовање

Будући да се ближимо упису ученика у први разред средњих школа и да је ово период када ученици доносе одлуке који ће профил уписати, на сајту Дуалног образовања ученици могу на време да се информишу о дуалним образовним профилима и бенефитима који они са собом носе.

Ревидиран календар испитних и уписних активности

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ревидирало је календар испитних и уписних активности. Рок за жалбе на резултате завршног испита продужава се до сутра, 27. јуна до 12 часова, а попуњавање листе жеља биће у среду и четвртак, 1. и 2. јула 2020. године.

Календар уписних активности

Након што ураде сутра и трећи тест у оквиру завршног испита, осмацима предстоји и низ активности за упис у жељену средњу школу. Тачан распоред активности можете погледати у наставку текста.

Упутство за родитеље и ученике о полагању завршног испита

Током наредне недеље ученици осмог разреда полажу завршни испит. Завршни испит се полаже три дана – првог дана (среда, 17. јун) полаже се српски, односно матерњи језик, другог (четвртак, 18. јун) - математикa, а трећег (петак, 19. јун) - комбиновани тест.

Важне напомене о завршном испиту

У циљу што боље припремљености ученика за полагање како завршног, тако и пробног завршног испита, важно је да и ученици и њихови родитељи/старатељи буду упознати с неким општим правилима и препорукама приликом полагања ових испита.

Упутство за родитеље и ученике о полагању пробног завршног испита

Ученици осмог разреда следеће недеље полажу пробни завршни испит. Према раније утврђеном распореду ученици у понедељак, 1. јуна, долазе у школу и од одељењског старешине добијају примерак теста за српски језик и комбиновани тест. Тестове носе кући и урађене их враћају одељењском старешини сутрадан, 2. јуна, када долазе у школу да полажу пробни завршни испит из математике.

Тестирање будућих првака

Тестирање деце за упис у први разред школске 2020/21. године вршиће се у периоду од 3. до 26. јуна, сваког радног дана у преподневним часовима, изузев у данима када је предвиђено полагање завршног испита за ученике осмог разреда (од 17. до 19. јуна).

Сајт Гимназије „Вељко Петровић“

Сви ученици који су заинтересовани за упис на потенцијално нови специјализовани смер за ученике надарене за историју или географију или оба предмета, све информације могу добити на сајту Гимназије „Вељко Петровић".