Упис будућих првака

Тестирање деце за упис у први разред школске 2023/24. године вршиће се, у складу са заказаним терминима, у периоду од 1. априла до 31. маја 2023. године. Родитељима ће бити доступно електронско заказивања термина тестирања од 20. марта 2023. године. Термин тестирања биће могуће од тог датума заказати и телефоном. Министарство просвете обезбедило је подршку родитељима у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање детеета у основну школу. Сва питања и недоумице око заказивања термина могу се поставити позивом на контакт телефон 011/7350557.

Календар уписних активности за школску 2020/2021. годину

Након што следеће недеље ураде сва три теста у оквиру завршног испита, осмацима предстоји и низ активности за упис у жељену средњу школу. Тачан распоред активности можете погледати у наставку текста.

Упутство о полагању завршног испита

Ученицима осмог разреда сутра је последњи наставни дан, а након тога, следеће недеље од 23. до 25. јуна предстоји им полагање завршног испита. Завршни испит се полаже три дана – првог дана (среда, 23. јун) полаже се српски, односно матерњи језик, другог (четвртак, 24. јун) - математикa, а трећег (петак, 25. јун) - комбиновани тест. Важно је да се ученици упознају са правилима која треба поштовати током полагања завршног испита.

Дуално образовање

Будући да се ближимо упису ученика у први разред средњих школа и да је ово период када ученици доносе одлуке који ће профил уписати, на сајту Дуалног образовања ученици могу на време да се информишу о дуалним образовним профилима и бенефитима који они са собом носе.

Ревидиран календар испитних и уписних активности

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ревидирало је календар испитних и уписних активности. Рок за жалбе на резултате завршног испита продужава се до сутра, 27. јуна до 12 часова, а попуњавање листе жеља биће у среду и четвртак, 1. и 2. јула 2020. године.

Календар уписних активности

Након што ураде сутра и трећи тест у оквиру завршног испита, осмацима предстоји и низ активности за упис у жељену средњу школу. Тачан распоред активности можете погледати у наставку текста.

Упутство за родитеље и ученике о полагању завршног испита

Током наредне недеље ученици осмог разреда полажу завршни испит. Завршни испит се полаже три дана – првог дана (среда, 17. јун) полаже се српски, односно матерњи језик, другог (четвртак, 18. јун) - математикa, а трећег (петак, 19. јун) - комбиновани тест.

Важне напомене о завршном испиту

У циљу што боље припремљености ученика за полагање како завршног, тако и пробног завршног испита, важно је да и ученици и њихови родитељи/старатељи буду упознати с неким општим правилима и препорукама приликом полагања ових испита.

Упутство за родитеље и ученике о полагању пробног завршног испита

Ученици осмог разреда следеће недеље полажу пробни завршни испит. Према раније утврђеном распореду ученици у понедељак, 1. јуна, долазе у школу и од одељењског старешине добијају примерак теста за српски језик и комбиновани тест. Тестове носе кући и урађене их враћају одељењском старешини сутрадан, 2. јуна, када долазе у школу да полажу пробни завршни испит из математике.

Тестирање будућих првака

Тестирање деце за упис у први разред школске 2020/21. године вршиће се у периоду од 3. до 26. јуна, сваког радног дана у преподневним часовима, изузев у данима када је предвиђено полагање завршног испита за ученике осмог разреда (од 17. до 19. јуна).